8 manieren om jouw 5S te laten slagen!

Na een goede voorbereiding, een succesvolle 5S dag, enthousiaste medewerkers, veel inzet en direct zichtbare resultaten, is de invoering van de 5S een enorm succes!

Hoe zorg je dat het in stand blijft, of liever nog: Hoe zorg je dat je blijft verbeteren?

Daarom hebben we speciaal voor jou deze tips op een rij gezet om de kans te vergroten dat al die moeite die je hebt genomen volgend jaar nog steeds goede resultaten oplevert.

1. Los elke dag één probleem op

Eén maar? Ja! Je zult zien hoe motiverend het werkt als er niet met lange lijsten van problemen wordt gewerkt, maar er elke dag samen één oplost.

5S Continue Verbeteren
5S Continue Verbeteren

2. Geef complimenten

Een inkopper, want iedereen weet dat het geven van complimenten een positief effect heeft. Omdat het zo’n groot effect heeft op motivatie en productiviteit daarom tóch deze reminder om morgen niet te vergeten oprechte complimenten te geven aan de medewerkers. Wees blij met wat je hebt bereikt, en blijf kritisch op verbeteringen.

De 5S methode Steunen: werkplekevaluatie
Samen met de medewerkers

3. AAARGGH… Het staat buiten het vak!

Staat alles keurig in het vak? Of kom je regelmatig spullen tegen die hardnekkig ergens anders staan? Als deze hulpmaterialen en gereedschappen buiten een vak staan kan dit twee dingen betekenen. Het eerste is een discispline kwestie. Spreek mensen er op aan en loop met iedereen wekelijks een 5S evaluatieronde van 5 minuten.

Het tweede kan gebeuren als het vak op de verkeerde plek staat. Dit geeft een mooie mogelijkheid om verbeteringen door te voeren. Als je merkt dat dit ene gereedschap wel heel erg hardnekkig terug te vinden is op de “verkeerde” plek, dan is dit een teken dat de plek verplaatst moet worden.

4. Wees blij met een klein beetje rommel!

Zodra jij je gaat ergeren aan een beetje rommel op de werkvloer weet je dat je goed op weg bent. Door dat de hele werkvloer nu wél opgeruimd en overzichtelijk is, valt het nu duidelijk op als er iets niet op de goede plek ligt (en is het eenvoudig weer opgelost). Dus als dat hele kleine beetje rommel inmiddels het grootste probleem is, dan is dat een teken dat je op de juiste weg bent!

5. Go with the Flow!

Het leuke van 5S is dat het niet fout kan gaan. Het is een proces dat voortdurend in beweging is: er is altijd ruimte voor aanpassingen. De lijnen kunnen op een andere plek geplakt worden als blijkt dat het toch niet optimaal werkt. De routing is eenvoudig weer omgelegd. Teveel of te weinig opgeruimd? Dan verander je dat alsnog. Je leert elke dag en het kan dus elke keer beter!

6. Gemba Walk

Doe elke dag een Gemba Walk. De werkvloer is dé plek waar waarde wordt toegevoegd. Door elke dag tijd te nemen voor een rondje over de werkvloer weet je waar er knelpunten zijn en kun je die direct oplossen.

7. Visueel vegen

Visueel vegen is ook een manier van opruimen. Met visueel vegen wordt er gecontroleerd of alle vakken gevuld zijn of dat er spullen buiten een vak staan en om hier vervolgens direct actie op te ondernemen. Visueel vegen is belangrijk om twee redenen; de eerste reden is om alles in stand te houden en de discipline hoog te houden. Elke afwijking kan direct gecorrigeerd worden. De tweede reden is om afwijkingen te constateren en in overleg met de medewerkers direct een verbetering door te voeren.

8. Vraag hulp!

De implementatie van de 5S methode wordt wel eens onderschat. Als je het goed doet, is het zo veel meer dan een beetje opruimen en wat tape plakken. Vraag daarom deskundige hulp als je van plan bent om 5S in te voeren in jouw organisatie. Samen kunnen we werken aan een implementatie die wél succesvol is!

Schrijf je nu in voor de gratis 5S cursus

Subscribe

* indicates required

Deel op:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Geef een reactie

INHOUDSOPGAVE

In de spotlichten

Andere Blogs

Zichtbaar werken

Soort vloer
Soort vloer
Verkeer en belasting
Verkeer en belasting
Toplaag
Toplaag
Omgeving
Omgeving
Breedte van de tape
Breedte van de tape
Kleuren
Kleuren
Open chat
1
Hallo, ik ben Celine. Waarmee kan ik je helpen?