Voormontage in de lijnproductie
Azor begon 17 jaar geleden met een paar verschillende fietsen. Inmiddels het assortiment verhonderdvoudigd, want letterlijk elke fiets is uniek. Een forse toename in het aantal frames en andere onderdelen is het gevolg hiervan geweest. Je kunt je wel voorstellen wat dit doet met de beschikbare ruimte op de productielocatie…
Hoewel een fiets een eenvoudig product lijkt om te assembleren, is niets minder waar. Een ‘normale’ fiets bestaat uit een aantal standaard verschillende materialen, maar bij Azor is elke fiets verschillend. Dit maakt het productieproces een stuk complexer en ook is de logistiek elke dag weer een uitdaging.
Voorraden op de lijn
Op bovenstaande foto is de werkplek te zien van de voormontage sturen, bagagedragers en de spatborden (dit zijn de halffabricaten). Voor elk van de halffabricaten is een buffer aangelegd op basis van cijfers uit het verleden. Het voordeel van deze buffers is dat de kans op misgrijpen klein is, de productie loopt daardoor altijd lekker door. Het nadeel is echter dat een buffervoorraad veel ruimte in beslag neemt. Dat staat dan nog los van het feit dat de kans op beschadigingen groter wordt. Daarnaast heb je het halffabricaat meerdere keren in je handen en moet je verder lopen op het product op te halen. (immers: er is te weinig ruimte en niet alle halffabricaten kunnen aan de productielijn staan). Dit zijn allemaal voorbeelden van verspillingen.
Elke dag wordt een rondje langs de buffers gemaakt en op basis van de lege plekken wordt een lijst gemaakt met het aantal halffabricaten die voor die dag geassembleerd moeten worden. Er wordt nu dus niet gekeken naar de vraag; de lijn produceert in bulk. Dit noemen we Push.
Minimaliseren van buffers, wat levert het op?
Tijdens de 5S-sessie zijn de buffers verwijderd en op de dagproductie afgestemd. Het opruimen van de de buffers leverde behalve maar liefst 10 karren afval, vooral veel ruimte op langs de productielijn. Met markeringstape is de ruimte die gebruikt wordt voor productie gemarkeerd, zodat er visueel overzicht is ontstaan. De productiemedewerkers moeten nu een stuk minder lopen, omdat de halffabricaten nu precies kunnen worden aangeleverd op de plek waar ze nodig zijn! Dit scheelt veel tijd en er is minder kans op beschadigingen. Het productieproces is veranderd van push naar pull. Integratie van de voormontage in de lijnproductie is hierdoor mogelijk geworden.
Op de foto van na-situatie zijn veel verschillen op te merken; er is meer ruimte ontstaan door het wegnemen van de buffers, de karren staan precies goed opgesteld aan de productielijn, alles heeft een vaste plek en deze is ook gelabeld zodat het voor iedereen duidelijk dat dit de vast plek is. Last but not least is de doorlooptijd van de fiets verlaagd en hebben we hier de eerste stappen naar one-piece-flow gezet. Deze implementatie van de voormontage in de lijnproductie is een mooi voorbeeld van wat je kunt bereiken door Lean te denken. Leer dit ook door je in te schrijven voor de onderstaande gratis 5S cursus, of duik nog dieper in de stof met de Online Training.
Start onze gratis online 5S cursus vandaag nog!
Onze 5S cursus is voor iedereen die sneller, beter en goedkoper wil gaan werken. Met onze praktische en resultaatgerichte online training leer je de essentie van de 5S-methode en hoe je 5S toepast binnen jouw organisatie. Het maakt niet uit of het nu gaat om een werkplaats, kantoor of productielijn. Wij helpen je stapsgewijs met het maximaliseren van de efficiëntie van jouw werkvloer!